· 

Stilstand is geen achteruitgang

Gisteren reflecteerde ik op de maand januari. Ik had de behoefte alles op te schrijven, want wat heeft er weer een hoop plaats gevonden na de beruchte decembermaand in 2018 waar ik een groot hoofdstuk afsloot.

 

Naar de buitenwereld toe benoemde ik de maand januari als een 'rustmaand'. Een herstelperiode van het jaar 2018 waarin ik stelselmatig over mijn grenzen heen ging en achteraf chronisch overprikkeld was. Ik zou een maand lang naar mezelf gaan luisteren en rust nemen.

 

Boy was I wrong. Doordat ik de ruimte kreeg om rust te nemen, kwam alle vermoeidheid er uit. De eerste twee weken van januari heb ik dan ook voornamelijk geslapen. En toen begon het innerlijke proces. Het voelde alsof ik gefaald had. "Ik kon de druk niet aan, ik kon niets hebben, ik was zwak. Ik had geen stoere beslissing genomen toen ik besloot te stoppen met mijn logopediebaan: ik heb juist laten zien dat ik niet goed genoeg was."

 

Toen ik hier doorheen was, kwam de groei. Ik werkte aan mijn mindset en negatieve gedachten. Ik zetten ze om in mijn eigen, positieve stem. Ik verdiepte mij in de Wet van Aantrekking en werd me bewust van alles wat ik al die tijd onbewust het universum in heb geslingerd. Ik probeerde mijn grenzen opnieuw uit, ging er weer een paar keer overheen en verlegde ze. Ik probeerde verschillende routines en slaapritmes uit. Ik experimenteerde met manieren om mijn agenda zo te plannen dat ik aan het einde van de dag nog energie over had.

 

Nu is het februari en ik besef me het volgende: ik ben er nog niet. Sterker nog; ik zit er nog midden in! Stapje voor stapje onderzoek ik hoe ik mijn leven zó in kan blijven richten dat ik 's ochtends uitgerust wakker word, en 's avonds weer voldaan naar bed ga.

 

En nog veel belangrijker: stilstand is nooit ècht stilstand. Als je er voor kiest om op de rem te trappen voor jezelf, ga je er niet op achteruit. Sterker nog, je geeft andere processen dan de kans om op gang te komen! Je geeft jezelf de kans om te rusten, herstellen, maar ook groeien.

 

Want kom op lieverd: je leeft in jouw eigen lijf en gedachten, daar zul je het mee moeten doen! Zorg er goed voor. Bovendien is het JOUW leven. De manier van een ander hoeft niet die van jou te zijn! Durf te pionieren in deze wereld vol begaande wegen. Durf lekker eigenwijs te zijn.♡

 

Liefs, Anouk 

Reactie schrijven

Commentaren: 0