Overprikkeling

"Het voelt alsof mijn hoofd losgekoppeld is van mijn lichaam. Verwoed knipper ik met mijn ogen in een poging mijn zicht scherp te stellen. Ondertussen hoor ik de tv beneden irritant hard blèren. Het labeltje aan de binnenkant van mijn trui jeukt; vergeten er af te knippen. Het lukt me maar niet om te lezen wat er op de verpakking van het wasmiddel staat. Op de gok gooi ik snel wat wasmiddel in de wasmachine. Shit. Ernaast. In de verte hoor ik de hond blaffen. Ze moet naar buiten. Snel opschieten. Mijn telefoon trilt: ik word gebeld. Ik neem niet op want het lukt niet. Opeens vult mijn neus zich in volle glorie met de geur van wasmiddel. Mijn haren kriebelen in mijn gezicht terwijl ik in mijn hoofd een boodschappenlijstje probeer te maken. Blog schrijven. Bed opmaken. Wacht, tandpasta niet vergeten. Mijn hoofd begint te tollen en mijn gedachten slaan op slot. Ik hoor de buurjongen huilen. Ik weet even niet meer waar ik mee bezig ben en wat de volgende stap ook alweer was. Mijn hersenen voelen beurs van alle geluiden die tegen mijn schedel beuken. Het lukt niet meer." 

 

Als je hoogsensitief bent werkt jouw prikkelverwerkingssysteem anders dan bij een gemiddeld persoon. Dit betekent dat prikkels harder en ongefilterd bij jou binnen komen. Denk daarbij aan geluid, geur, tast en licht. Ook ben je gevoeliger voor de gemoedstoestand van mensen in jouw omgeving. Zo kun je het voelen wanneer het niet goed met iemand gaat, maar ben je ook enorm empathisch. Hoogsensitieve mensen zijn gevoelig, creatief, hebben oog voor detail en vaak veel behoefte aan rust. 

 

Als je zo gevoelig bent, ligt overprikkeling op de loer. Bij overprikkeling heb je zodanig veel prikkels te verwerken, dat je lichaam en hersenen aangeven zich 'overladen te voelen. Ik noem dit dan ook altijd een ERROR. Mijn lijf en hoofd zijn dan zo overvraagd, dat ik blokkeer. Het vervelende aan overprikkeling, is dat je als gevolg vaak juist nóg gevoeliger wordt. In een poging je af te sluiten dender je vaak door in je dagelijkse dag, wat dit natuurlijk alleen nog maar vervelender maakt. Het tegenovergestelde kan ook; je wordt dan bijna apathisch. Je koppelt je gevoel dan als het ware los van je lijf, zodat je door kunt gaan. Je kunt je voorstellen dat dit heel ongezond is en dat problemen als burn-out en depressie op de loer liggen. 

 

Overprikkeling ervaar je zowel fysiek als mentaal. Voor mij is een verjaardag bijvoorbeeld verschrikkelijk. Veel mensen praten door elkaar heen, er staat vaak muziek aan en er is veel beweging. Van ieder persoon dat aanwezig is, krijg ik informatie binnen. De energie die diegene uitstraalt, tikjes, hoe hij of zij de ruimte in kijkt en hoe diegene communiceert met de ander. Zonder dat ik het wil zie ik ieder detail, wat logischerwijs leid tot een overvloed aan informatie welke ik nooit op tijd verwerkt krijg voor er een nieuwe lading aan informatie komt. 

 

Als ik overprikkeld raak, ervaar ik het volgende: 

 

Fysiek: ik raak zeer vermoeid. Ik voel me traag en stroperig. Mijn motoriek verslechterd, waardoor ik spullen uit mijn handen laat vallen en tegen de deurpost aan loop. Mijn zicht verslechterd, ik vind het moeilijk om mijn blik scherp te stellen. Ik raak extreem gevoelig voor geluid en aanrakingen. 

 

Mentaal: ik kan mijn gedachten niet meer ordenen. Mijn gedachten buitelen over elkaar heen en ik kan hoofdzaken van bijzaken niet meer onderscheiden. Iedere taak lijkt even belangrijk. Ik kan geen gesprek meer volgen en zal meerdere keren vragen of mijn gesprekspartner iets wil herhalen. Zelf kan ik niet meer goed zinnen formuleren of op de juiste woorden komen. Ik ben snel geïrriteerd en kan onterecht gaan snauwen tegen de mensen in mijn omgeving. Ik kan in dit geval ook heel emotioneel worden omdat ik voel dat er grenzen zijn en ik niet meer weet hoe ik moet stoppen. 

 

Goed, je bent overprikkeld. En nu?

 

Voor mij helpt het om accuut alles uit mijn handen te laten vallen. Zodra ik voel dat ik te ver ben gegaan, stop ik waar ik mee bezig ben als hier de ruimte voor is. Ik ga op de bank liggen onder een dekentje en geef mezelf de tijd om bij te komen. Slapen werkt voor mij geweldig! Tv en radio gaan uit en mijn telefoon gaat weg. Het is namelijk voor veel hoogsensitieve mensen een valkuil om tóch even je taak af te maken, nog even die boodschappen te halen en klanten te bellen. Niet doen! Dit gaat je te veel energie kosten en voor je het weet sta je huilend in de supermarkt omdat je niets meer kunt vinden in alle drukte. Je zult zien dat als je een uurtje de tijd neemt om jezelf te herpakken, je daarna misschien zelfs verder kunt gaan waar je gebleven was. Mits in een laag tempo en rekening houdend met je energie level. 

 

Ervaar jij zelf wel eens overprikkeling? Wat voel je dan? 

 

 

Liefs, Anouk

Reactie schrijven

Commentaren: 0