Hoogsensitief en een Prikkelzoeker?

 

"Halloooooo mijn liefste!" zingt mijn vriend vrolijk als hij 's avonds thuis komt van zijn werk. Hij slingert zijn tas op de grond en geeft mij een intens dikke knuffel, die ik voel tot in mijn tenen. Hij drukt de tv aan, en begint met de hond door de kamer te rennen. "Baasje is thuis hoor Nala! Kom, springen, RENNEN! Oei, kijk uit. Waar is je balletje? Kijk, zoek! Oh schat, wat eten we vanavond? Duurt het nog lang? Ik heb honger. Weet je trouwens wat er vandaag op het werk gebeurde?" En hij steekt van wal. Als hij zijn verhaal heeft gedaan zucht hij diep. "Man, ik heb echt hoofdpijn." Na het eten valt hij op de bank in slaap. 

 

Hoogsensitiviteit. Ik heb er al enorm veel over geschreven en over gedeeld, vooral over mijn eigen ervaringen op Social Media. Maar wist je dat er nog een vorm is van hoogsensitiviteit? Eentje die misschien nog wel lastiger te herkennen is dan de klassieke vorm van HSP? 

 

Ik ben zelf een rasechte, klassieke HSP-er. Ik ben gevoelig voor geluid, licht, geuren en tast. Ik krijg continu ongevraagd informatie binnen, voornamelijk van mensen. Hoe ze kijken, hoe ze bewegen, hoe ze communiceren, hoe de onderlinge band is tussen twee mensen die met elkaar praten... Ik heb op een dag dan ook veel rustmomenten nodig om te ontladen. Een dutje in de middag is voor mij eigenlijk een must, evenals even een stukje lezen of wandelen met de hond. Ik heb weinig behoefte aan vriendschappen en ' gezellige' bezoekjes. Niet omdat ik mensen niet leuk vindt, maar omdat het me zo uitput en ik er geen energie van krijg. Ik moet dit soort bezoekjes altijd goed inplannen! Ik heb dan ook veel 'alleen'-tijd nodig en werk dan ook het beste als ik alleen ben en mijn eigen ritme kan bepalen. 

 

En dan heb je de prikkelzoeker! Oftwel: een High Sensation Seeker (HSS). Een High Sensation Seeker is gevoelig voor prikkels, maar heeft ze ook heel hard nodig! Waar een HSP-er prikkels voornamelijk uit de weg gaat om een overload aan prikkels te voorkomen (prikkelvermijdend), vindt een HSS-er juist prikkels prettig. Het nadeel van een HSS-er zijn? Het is soms super moeilijk om te voelen wanneer je op de rem moet gaan staan voor jezelf om te voorkomen dat je overprikkelt raakt! 

 

Oke, even de feiten op een rijtje. Wat is een HSS-er precies? Een High Sensation Seeker kun je een beetje zien als een extraverte versie van een Hoogsensitief Persoon. Hij of zij heeft dan behoefte aan het opnemen van informatie, maar vooral aan het ervaren en voelen van prikkels. Vaak zijn HSS-ers zelfs 'trhill-seekers'. Bij het ervaren van iets nieuws of spannends, komt bij deze persoon extra dopamine vrij, wat een heel prettig gevoel geeft. Deze persoon is gek op nieuwe situaties en uitdagingen, en zoekt vaak risico's op. Ook zijn ze graag onder de mensen en is hun vriendenkring groot.

 

HSS-ers zijn van nature wat chaotisch en luidruchtig. Zij houden van snelheid en kunnen ongeduldig worden als zij hun tempo aan moeten passen aan een ander. Ze hebben veel uitdaging nodig om geprikkeld en gemotiveerd te blijven. Daardoor kunnen ze soms enthousiast van project naar project springen, zonder daadwerkelijk iets af te maken. De emoties van een HSS-er vliegen vaak van 0 naar 100. Ze gaan diep en zijn heftig. Als een HSS-er blij is, IS DEZE OOK ECHT BLIJ! En als een HSS-er verdrietig is, voelt diegene zich echt heel down. En ja, ook een HSS-er kan overprikkeld raken! Het prikkelverwerkingssyteem is net zo gevoelig als dat van een HSP-er. In het enthousiasme van de HSS-er in combinatie met een 'strong-willed' karakter, kan een HSS-er echter doordenderen totdat het lichaam in extreme mate aangeeft dat het genoeg is en dat het rust nodig heeft.

 

Daarentegen laat een HSS-er ook absoluut eigenschappen van een HSP-er zien. De gevoelswereld van het analytisch vermogen van een HSS-er zijn geweldig goed ontwikkeld. Zintuigen zijn genuanceerder en gevoeliger, bovendien valt ook ieder detail hen op. De HSS-er zet deze eigenschappen juist om in actie! Wist je dat heel veel dansers en muzikanten HSS-ers zijn? Hun behoefte aan prikkels in combinatie met hun versterkte gevoel, zorgt er voor dat zij de juiste gevoelswereld EN drive hebben om deze prikkels om te zetten in iets tastbaars, om er iets mee neer te zetten in de wereld. Waar een HSP-er zichzelf graag verstopt om in alle rust geniaal te zijn in zijn of haar eigen manier. zet de HSS-er zichzelf sneller in de spotlight! Ze komen graag naar buiten met een van hun briljante ideeën, welke gezien mag worden. Hoe mooi is dat!

 

Wil jij weten of jij een HSS-er bent? KLIK HIER om de online test te doen! 

 

 

Liefs, Anouk 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Ellen (zondag, 03 maart 2019 14:58)

    Helder verhaal Anouk.