· 

Boeken-tip: Hoog Sensitieve Personen van Elaine Aron

Regelmatig krijg ik op Facebook of Instagram een prive berichtje van iemand die zoekende is. Dat klinkt een beetje zo:

 

"Hoi Anouk, ik volg je nu al een tijdje en herken heel veel in jouw ervaringen rondom hoogsensitiviteit. Ik denk dat ik misschien ook wel hoogsensitief ben. Ik wil hier graag meer over weten, heb jij misschien een tip voor mij waar ik meer informatie kan vinden? Dankjewel!"

 

Iedereen die mij een dergelijk berichtje stuurt krijgt van mij hetzelfde antwoord: lees eens het boek ' Hoog Sensitieve personen' van Elaine Aron. Dit boek gaat alle vragen die je nu hebt, beantwoorden. Het is mijn holy grail! Jaren geleden, toen HSP langzaamaan aan bekendheid begon te winnen, besefte ik mij dat ik mij anders bleef voelen. Ik was 14 jaar en merkte ik totaal niet de behoefte had, om net als mijn leeftijdsgenootjes, te 'hangen'. Dat ik de enige was die hoofdpijn kreeg van sigarettenrook, en ook de enige was die last had van het kabaal in de klas. Samenwerken in groepjes was voor mij vreselijk. Ik zag precies waar het mis ging in de groepsdynamiek, maar durfde er niets van te zeggen. Het was voor mij een opluchting als ik met mijn vertrouwde, beste vriendin samen mocht werken. Ik had een hekel aan feestjes en verjaardagen, vond het moeilijk om er mijn draai te vinden. Tot ik in de krant iets las over hoogsensitiviteit en mezelf er in herkende. Ik kon alle punten aftikken. Huh? Bestaat dat dan? Voor Sinterklaas vroeg ik dit boek. Een van de weinige boeken die op dat moment op de markt waren rondom dit onderwerp. Het opende mijn ogen.

 

Het boek begint direct met een ruwe schets over hoogsensitiviteit, Er worden kenmerken genoemd en de auteur vertelt haar eigen verhaal. Dit is dan ook het punt waar het boek mij grijpt: ik herken dit! Ik ben niet de enige, halleluja! Vervolgens komt er een zelftest die je ter plekke kunt maken. Alle eigenschappen van een HSP-er worden genoemd, waarbij ik er achter kwam dat ik ze bijna allemaal af kon tikken. Wow. Wat een opluchting. Vervolgens biedt dit boek alle handvatten die je nodig hebt. Je gaat opnieuw kijken naar je kindertijd en puberteit. Met de nieuw verworven informatie ga je eigenlijk je eigen herinneringen herschrijven. Je was niet anders dan je klasgenootjes: je was hoogsensitief! Je was niet raar toen je misselijk werd tijdens dat concert: je had gewoon last van het geluid en de drukte! Je gaat een verklaring vinden voor alles waar jij tegenaan liep. Het boek gaat je in dit proces begeleiden. Ook je sociale relaties en en werk komen aan bod. Het boek eindigt met tips voor deskundigen in de gezondheidszorg, leraren en werkgevers die met hoogsensitieve mensen te maken krijgen.

 

Dit boek is dan ook niet alleen voor jou als HSP om te ontdekken wat deze eigenschap voor jou betekent en hoe je er mee om kunt gaan, maar is ook een fantastisch naslagwerk voor jouw omgeving. Niet-HSP-ers krijgen inzicht in jouw functioneren, waarna tips volgen hoe ze jou het beste kunnen helpen als je hulp nodig hebt. Absoluut een aanrader voor iedereen die in de dienstverlening, gezondheidszorg of het onderwijs werkt! 1 op de 5 mensen is hoogsensitief, dus 20% van jouw klanten of patiënten zal hoogsensitief zijn. Je zult zien dat jouw werk gemakkelijker wordt als je je goed kunt afstemmen op degene die jouw hulp nodig heeft. 

 

Kleine side-note: dit boek bevat zo enorm veel informatie, dat je het waarschijnlijk in stukjes zult lezen. Er gaan veel puzzelstukjes vallen en je zult alles in je op willen nemen, maar dat kost tijd. Laat het je niet frustreren maar neem de tijd om dit boek op een laag tempo te lezen en regelmatig even weg te leggen zodat je alles kunt laten bezinken. 

 

Conclusie: dit boek is mijn absolute Holy Grail op het gebied van hoogsensitiviteit! Het is een boek dat ik eens in de zoveel jaar opnieuw lees en waar ik steeds weer opnieuw informatie uit kan halen. Heb jij dit boek al eens gelezen? Wat vond je er van? Let me know! 

 

 

Liefs, Anouk 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Lieke (zaterdag, 02 maart 2019 16:35)

    Jij omschrijft zo mooi waar ik juist last van heb. Ik kan mensen vaak niet uitleggen waarom ik me voel hoe ik me voel, maar dit boek kan me vast helpen! Ik ga het zeker lezen!