· 

Boeken-tip: Zondagskind van Judith Visser

Daar zijn we weer! Dit keer met een gloednieuwe boeken-tip. En niet zomaar eentje. Dit boek heeft mij zo veel inzichten mogen geven in het leven van een kind met autisme! De auteur, Judith Visser, vertelt in het boek 'Zondagskind' haar eigen verhaal. 

 

"Jasmijn Vink praat niet. Wel met haar hond. En met Elvis. Die zeggen namelijk niets terug en dat is fijn. Dan hoeft zij zich niet af te vragen wat er bedoeld wordt. Of na te denken over wat ze moet antwoorden. Hoe kan het dat anderen wel weten hoe ze zich moeten gedragen? Dat ze zich kunnen afsluiten voor de voortdurende stroom van prikkels, die er bij haar voor zorgt dat haar hoofd implodeert? Met vallen en opkrabbelen leert Jasmijn hoe ze zich in sociale situaties vast kan houden. 

 

Zondagskind vertelt het verhaal van een jong meisje dat opgroeit in de aren tachtig en negentig, een tijd waarin weinig bekend was over autisme. Jasmijn bewandelt haar eigen, hobbelige pad en leert bij elk obstakel zichzelf en de ereld waarin ze leeft te begrijpen. Zondagskind neemt de lezer mee in de belevingswereld van iemand met Asperger."

 

Het boek greep me en liet me niet meer los. Judith vertelt tot in detail hoe zij als klein meisje de wereld ervaart, Hoe de juf in de kleuterklas haar niet begreep, hoe de wereld een non-verbale taal leek te spreken die zij zelf niet kon verstaan. Judith neemt je letterlijk mee in haar wereld en door de ogen van het opgroeiende kind. Je gaat met haar naar school, ervaart haar eerste stage met haar mee en wordt zelfs samen met haar voor het eerst verliefd. Zelf herkende ik ook enorm veel van mijn eigen prikkelverwerking in dit boek. Hoogsensitiviteit is namelijk een kenmerk die bij veel mensen met een vorm van autisme (ofwel ASS) voor komt. 

 

Jasmijn vind echter troost bij de dieren. Haar geliefde hondje Senna, die haar zonder woorden begrijpt en haar helpt tot rust te komen. Maar ook de paardrijlessen! Jasmijn ervaart de rust en zachtheid van dit dier en kijkt iedere week uit naar haar les op haar vaste pony. Wat mooi om ook in dit boek terug te zien hoeveel deze dieren voor een kind kan betekenen; in het bijzonder een kind met autisme. 

 

Een ieder die met kinderen werkt of regelmatig met personen met ASS in contact komt, zou dit boek moeten lezen. Als hulpverlener, dienstverlener of zorgverlener denken we vaak 'dat we het allemaal wel weten'. Op school hebben we braaf het college gevolgd dat over autisme ging en over een afwijkende prikkelverwerking, en een enkeling heeft een cursus 'Geef me de Vijf' gevolgd. Echter zullen we nooit met deze kennis kunnen leren hoe iemand een dergelijke stoornis beleefd. Hoe voelt het nou? Hoe is het nu echt? En hoe kun je iemand echt verder helpen? 

 

Is het boek een aanrader? Een dikke vette JA. Het boek is in geuren en kleuren geschreven, leest makkelijk weg en voelt niet aan als 'zware stof'. Dit is het boek om met je mee te nemen op vakantie, of 's avonds voor het slapen gaan een stukje uit te lezen. Het maakt zoveel meer inzichtelijk dan ik van tevoren had kunnen bedenken! 

 

Heb jij het boek al gelezen? En wat vond je er van? Let me know! 

 

 

Liefs, Anouk 

 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Nicolette (zaterdag, 16 maart 2019 22:28)

    Zo’n mooi boek. Ik had het in 2 dagen uit. Herkenning, begrip, het heeft voor mij veel duidelijk gemaakt over het gedrag en gevoel van mijn zoon. Echt een aanrader.