· 

Prachtige vrouw, deze is voor jou.

Lieve, mooie, krachtige vrouw: deze is voor jou.

Ik zie het wel, hoe je snel naar huis loopt. Je gezicht verscholen in een grote shawl, je tas stevig onder je arm geklemd. Op de hoek van de straat staan drie mannen, die dingen naar je roepen die jij liever niet wilt horen. Ik zie je pas versnellen en je trekt je jas nog iets beter dicht. Ik zie dat het je raakt, de dingen die ze zeggen. Maar ik zie ook dat je er niets van kúnt zeggen: je wilt immers veilig thuis komen.

Ik zie het wel, hoe je je verstopt op dat feestje. Je hebt een mooi jurkje aangetrokken en die felle lippenstift opgedaan. Thuis voelde je je vast mooi en keek je vol zelfvertrouwen in de spiegel. Hier op dit feestje, heb je echter al meerdere schuine opmerkingen gekregen. Over dat 'je billen er zo wel erg verleidelijk uit zien' en 'dat je je borsten wel vaker uit mag laten'. Twee mannelijke collega's hebben zelfs al stiekem in je bil geknepen. Als je er wat van zegt, krijg je een knipoog met de boodschap dat je je niet zo aan moet stellen en 'dat je er om vraagt'. Ik zie je met de minuut kleiner worden. In de hoop dat niemand je meer ziet staan. Als ze je zien, zien ze immers alleen nog maar je seksualiteit en lijken grenzen ineens op een geheel andere plek te liggen. Alleen omdat je een jurkje draagt en je je mooi voelde.

Ik zie hoe je weg gewuifd wordt door je baas, als je jouw initiatief wilt pitchen. Je krijgt te horen dat je je vooral bij je eigen leest moet houden en je mooie bolletje hier niet over hoeft te breken. Ik zie dat jouw mannelijke collega wél hartelijk wordt ontvangen. Het spijt me lieverd.

Het spijt me dat jij je moet verdedigen op momenten dat dat helemaal niet zou hoeven. En dat als je je moet verdedigen, dat je bang bent voor machtsmisbruik. Het spijt me dat je in het donker niet alleen over straat durft. Het spijt me dat in onze maatschappij de man stiekem nog niet door heeft dat hij nog altijd een stapje voor hebben op de vrouw.

Maar lieverd: ik wil ook dat je dit weet. Je HOEFT je niet klein te maken. Je mag jezelf laten zien. Trek dat mooie jurkje uit de kast. Loop met opgeheven hoofd over straat. Laat je zien. En als iemand jou kleiner probeert te laten voelen: maak je jezelf nog een beetje groter. Ga staan voor jezelf. En als iemand toch over je grenzen heen gaat, vertel je ze vriendelijk dat ze met hun fucking poten van je af moeten blijven. Je zult zien dat je veilig bent. Je zult uitstralen dat met jou niet te sollen valt en dat je je mannetje zult staan.

 

 

Jij. Mag. Op. En. Top. Vrouw. Zijn. Met al jouw zachte, krachtige eigenschappen die jij als vrouw deze wereld in draagt. Durf te gaan staan voor jouw vrouwelijkheid en zie wat voor moois het je allemaal mag gaan brengen. Lieverd, je mag er zijn.

Reactie schrijven

Commentaren: 0